Rogaška Slatina

Rogaško Slatino poznamo predvsem po slatini, mineralni vodi, in kristalu. A preden spregovorim o najbolj znanem, prilagam nekaj utrinkov z glavne, parkovno urejene promenade.

Ta se na eni strani zaključuje z Medicinskim centrom Rogaška, na drugi pa, recimo, začenja z obeliskom, spomenikom padlim v NOB.

Avtor obeliska je Vinko Glanz, taisti Glanz, ki se je podpisal pod načrte zgradbe državnega zbora v Ljubljani, bogato plastiko pa je oblikoval kipar Boris Kalin, morda najbolj znan kot avtor kipa Deček s piščalko.

Kot lahko vidite na spodnji sliki, je v plastiki tudi pihalec stekla.

Morda bi podobno tematiko pričakovali v grbu Rogaške Slatine in imeli bi prav. Ta je rahlo zakrita, saj je v grbu Pegaz, krilati konj, za katerega morate vedeti, da naj bi po legendi s kopitom odprl mineralne vrelce v Rogaški Slatini (in še kje) in tudi odkril alkimistično skrivnost povezovanja ognja in vode, kar pride prav steklarjem. Grb je v uporabi od leta 2002.

Najstarejša stvar v kraju je kip sv. Janeza Nepomuka, ki so ga leta 1732 postavili dunajski lekarnarji v zahvalo, ker so imeli 60 let pravice do koriščenja tukajšnjih vrelcev. A to ni kip na spodnji sliki, saj so original restavrirali in prenesli v muzej Anin dvor, na njegovo mesto pa postavili kopijo.

Najbolj impresivna stavba na promenadi je toplo rumeni t.i. zdraviliški dom, GH Rogaška, ki je bil zgrajen tik pred prvo svetovno vojno. Pred njim lahko vidite tekom zimske polovice leta zaščitene vrtnice.

Pred moderno zgradbo Medicinskega centra se nahaja delo tržaškega arhitekta Nikole Pertscha Paviljon Tempel, klasicistični paviljon, ki stoji nad nekdanjim glavnim vrelcem, poimenovanim Vrelec Tempel ali Glavni vrelec. Znan je bil že leta 1680 in je bil najpomembnejši vrelec 200 let.

Danes v ovalnem Templu med dvanajstimi jonskimi stebri potekajo razne kulturne prireditve.

 

Advertisements

2 comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.