Bolšjak

Bolšjaki so me od nekdaj privlačili, navduševali, vlivali ideje in me na sploh sprostili. Pa sem jih v raznoraznih, bolj kot ne marginalnih okrožjih, iskala že v kar nekaj mestih po Evropi. Vsak je odražal lokalne posebnosti in vsak je imel izjemne detajle. Tudi ljubljanski bolšji sejem je bil izjemen, saj si lahko tam našel npr. džezvo bolj originalno, kot jo prodajajo v sarajevski Baščaršiji pa še cenejša je bila.

Zakaj govorim v pretekliku? Od kar smo zamenjali denarno valuto, so se cene tam drastično spremenile. Kar je bilo nekoč 200 SIT je danes 5 f***ing €?! Kar je bilo nekoč 50 SIT (Ja, dejansko si lahko kupil kaj tudi za 50 SIT!) je danes 1 €! Tole je šele prvovrstni primer ekstremne podražitve, mar ne?

Zdi se mi, da bolj kot je stoječa družba / država, nižje so cene na bolšjaku. In obratno! V ex Yug je bolšjak cela denarna katastrofa, ker nabijajo cene do konca. V Ljubljani imamo kar dva, dejansko lahko rečemo tudi tri ‘bolšjake’! En je sobotna umetniška tržnica, ki je še najmanj bolšja, drugi je nedeljski bolšjak umetnin in starin v stari Ljubljani ter tretji, pristni, je na cesti Dveh cesarjev. Se mi zdi, da vse kar je malček stigmatizirano, postavijo na to cesto (deponija, parkirišče odpajkanih avtov …) Kakorkoli že, do ceste Dveh cesarjev je človek brez lastnega prevoza lahko šel tako, da se je pustil zapeljati s šestico do Dolgega mosta in nato četrt ure hodil. Pa so bistre glave KONČNO uredile situacijo! Prilagam oznanilo:

> Ravnokar smo od prijazne gospe dobili sporočilo, da BUS št. 1 podaljša svojo progo ob nedeljah do BOLŠJEGA SEJMA na Cesto dveh cesarjev, ki deluje od 7.00 do približno 14.00!

JUPI za vse nas, k nimamo avta! Prilagam pa fotografijo izpred treh let iz lizbonskega bolšjaka!

feira da ladra

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.