Adrenalinska Planinska jama

Pri nas je polno jam. To že veste. Med prvimi desetimi, če bi jih mogli našteti, bi bila zelo verjetno tudi Planinska jama, mar ne?

vhod-planinska-jama (2)

Če razložim po otročje, ali pa po turistično, to je tista jama, kjer voda, ki je vstopila v Postojnsko jamo, izstopi. Na drugi strani hriba, izpod več kot 60 metrov visoke pečine.

vhod-planinska-jama (3)Planinski jami pritiče zelo laskav naslov jame z enim največjih podzemnih sotočij v Evropi. Govora je o reki Pivki, to je tista, ki ustvarja Postojnsko jamo, in o reki Rak, ki priteče iz Rakovega Škocjana. Po sotočju govorimo o reki Unici.

vhod-planinska-jama (1)Obisk Planinske jame je možen na več načinov. Osnoven je dobro uro trajajoč sprehod po urejeni poti nekje do sotočja. Mi smo si izbrali slabih pet ur trajajočo varianto, ki vključuje tudi čolnarjenje.

planinska-jama 1

Samo najprej se je treba obleči. Vse potrebno – kombinezon, škornje, čelado in luč – priskrbijo tam.

planinska-jama 2

Prvi del poti gre po prej omenjeni urejeni poti, kmalu po sotočju pa se akcija začne. S čolni smo zaveslali po reki prav do sifona.

planinska-jama 3.

planinska-jama 4Veslali smo kar nekaj časa, kako uro, in vmes videli ostanke velikopoteznega načrta Italijanov, ki so obvladovali to območje med obema vojnama ter hoteli v jami narediti tunel za železnico. Kar nekaj človeških ribic je tudi bilo, le slikat se jih ne da najbolje.

planinska-jama 5.

Sledil je pristanek, nato pa pešačenje, plazenje in malce plezanja do Paradiža – izjemno zakapanega rova.

planinska-jama 6. planinska-jama 7. planinska-jama 8. planinska-jama 9.

Izlet vsekakor priporočam, minimalno število udeležencev je 4, pride pa 30€ po glavi. Pozor, tak obisk pa ni možen, če je vodostaj rek previsok.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.