Rimske Terme

Rimske Terme imajo precej pestro zgodovino. Od Rimljanov do Jugoslovanske ljudske armade.

rimske-terme (3)

Ime ne zavaja. Arheološki ostanki nakazujejo, da so si prve bazene s toplo, vročo in mrzlo vodo tu omislili Rimljani že leta 39 let p. n. š. V vmesnih dveh tisočletjih so se menjavali lastniki, dograjevali, podirali in zopet gradili različni objekti, dokler ni ob koncu 2. svetovne vojne zdravilišče prevzela v upravljanje (=zasegla) vojska. Vrata za navadkote so se zaprla in taka ostala do razpada Jugoslavije. Svoja vrata pa so ponovno odprli komaj leta 2008.

rimske-terme (4)

Sama sem bila najprej navdušena nad lokacijo. Zdraviliški kompleks je zgrajen v steni nekakšne zatrepne doline in zato ponuja lep razgled proti naselju in Savinji. Navdušenje ni splahnelo niti ob vstopu. Poleg lično urejenih prostorov so me navdušili z rimskimi reki skoraj na vsakem koraku.

rimske-terme (8). rimske-terme (9). rimske-terme (2). rimske-terme (10).

Tole je bila moja soba, skupaj s kopalnico, večja kot moje bivalne površine doma.

rimske-terme (1)

Ker so Rimljani zadnje čase, še posebej pa letos, v modi (2000 let Emone!), sta nas pričakala 2 Rimljana. Ob zvokih harfe smo se nato namakali v termalni vodi, vsak v svoji kadi.

rimske-terme (7). rimske-terme (5).

Zdravilišče obdaja lepa narava, urejeni parki, prilagam pa sliko orjaških sekvoj, ki so jih v parku zasadili leta 1879 v čast prihoda angleške princese in pruske prestolonaslednice Viktorije. Sadike so poslali iz londonskega botaničnega vrta Kew Gardens.

rimske-terme (12)

5 comments

  1. Rimske terme so lepe, zelo umirja narava, občudovala sem ogromna drevesa, zelenje, mir…sprehodi po ruski stezi! V bazenu ni gužve in zato ravno prav za počitek in sprostitev.
    Še pridem!!!

    Liked by 1 person

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.