še en oblak

Svetovna prestolnica bujte repe 28 januarja 2015

Filed under: hrana,Slovenija / Slovenia — tjasulja @ 08:37

Ob tem, ko je Sloveniji po nekaj letih truda le uspelo zaščititi Kranjsko klobaso na ravni EU, je (pre)mala občina Velika Polana mirno in za 500€ zaščitila bujto repo, eno izmed bolj znanih prekmurskih jedi. Denar je šel za Guinnesovo knjigo rekordov, ki za omenjen znesek odpre novo kategorijo, s tem pa se zaščiti postopek priprave in receptura.

Velika Polana je zatem skuhala največjo bujto repo in tako postala svetovna prestolnica bujte repe…

bujta-repa-velika-polana (1)

Za vse, ki vam prekmurski dialekti ne ležijo najbolje, bujta pomeni ubita, to romantično ime pa so ji nadeli, ker so jo delali v času kolin. Ob tem župan, ki nam kaže Guinnessov certifikat, doda, da je: “bujta repa vegetarijanska jed, ker naši pujceki ne jedo mesa!

Za obče razumevanje še to, da priprava in serviranje bujte repe variira od kraja do kraja. Če jo v Veliki Polani razumejo kot glavno jed, je npr. na Goričkem (zgolj) priloga k mesu.

bujta-repa-velika-polana (2)

Advertisements
 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s