Koliščarji z Barja

Menda sedaj že veste, da imamo v Sloveniji tri kraje, ki so pod UNESCO zaščito. Poleg Škocjanskih jam in Idrije v to eminentno družbo spadajo tudi predalpska kolišča v več državah. Sem spadajo tudi naši, barjanski koliščarji, še vedno poimenovani tudi mostiščarji.

koliscarji (1)

Ker UNESCO le ni kar tako, so na Igu spremenili občinski grb. Sedaj v grbu ni več ponirka in močvirskega tulipana, kot ga lahko vidite na zgornji sliki, ampak hiše na kolih.

koliscarji (7)

Ob obletnici Dežmanovih odkrivanj koliščarskih naselbin je javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje organiziral brezplačno vodenje po tem delu Barja. Najprej smo si ogledali stalno razstavo “Koliščarji z Velikega jezera” v Mladinskem domu na Igu in se preizkusili v okraševanju glinenih obeskov z istimi metodami, kot so jih uporabljali koliščarji.

Nato pa smo se podali na pot.

Poleg zgornje table, v živo ni kaj dosti za videti, a so nam za boljšo predstavo, poleg odlične razlage, pomagali s slikami iz izkopavanj.

koliscarji (6)

A če veš kam gledati oz. te nekdo usmeri, potem se lahko zgodi, da ugledaš več tisoč let star kol, ki le majceno kuka iz tal.

koliscarji (5)

Ga vidite na zgornji sliki?

Spodaj izrez.

koliscarji (4)

Poleg spremembe grba so na Igu počastili koliščarje tudi s kar velikim kipom t.i. “Idol z Barja.”

koliscarji (3)

Gre za kopijo sicer 20 cm velike figure iz črnožgane gline, ki so jo izkopali iz mehkih barjanskih tal in jo datirajo v tretje tisočletje pred našim štetjem.

koliscarji (2)

4 comments

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.