Od grozdja do vina

Objavljam še nekaj fotk na temo pridelave vina.

1

Ko grozdje dozori, se organizira velika trgatev, v teh dolenjskih koncih poimenovana bratva.

2

Nekaj nadaljnjega dela se opravi takoj, nekaj pa kasneje. Odvisno za kakšno vino gre. Zgoraj vidite mešanico za cviček, ki ga izdelujejo s postopkom maceracije, enako kot tradicionalno velja za rdeča vina, po novem pa tudi za t.i. oranžna vina.

Vsekakor je treba grozdje najprej razpecljati in zdrozgati ali zdrešati, kot pravijo tu.

3

To pomeni, da grozdne jagode naprava ne zmelje v celoti, temveč samo povzroči, da kožica poči, ločijo pa se tudi jagode od pecljev.

4

5

Belo grozdje gre nato takoj v prešo in nato v sode. Del se ga pretoči že v tem koraku.

6

Sicer pa preostanek konča v tej zanimivi leseni napravi – preši.

7
.

8
. 9

Dodajo se še kvasovke, nato pa v sod.

10

Med tem sta bila cviček in modra frankinja že v postopku maceracije v sodih v kleti.

11

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.