še en oblak

Od grozdja do vina 4 decembra 2015

Filed under: hrana,Slovenia,zanimivost — tjasulja @ 09:02

Objavljam še nekaj fotk na temo pridelave vina.

1

Ko grozdje dozori, se organizira velika trgatev, v teh dolenjskih koncih poimenovana bratva.

2

Nekaj nadaljnjega dela se opravi takoj, nekaj pa kasneje. Odvisno za kakšno vino gre. Zgoraj vidite mešanico za cviček, ki ga izdelujejo s postopkom maceracije, enako kot tradicionalno velja za rdeča vina, po novem pa tudi za t.i. oranžna vina.

Vsekakor je treba grozdje najprej razpecljati in zdrozgati ali zdrešati, kot pravijo tu.

3

To pomeni, da grozdne jagode naprava ne zmelje v celoti, temveč samo povzroči, da kožica poči, ločijo pa se tudi jagode od pecljev.

4

5

Belo grozdje gre nato takoj v prešo in nato v sode. Del se ga pretoči že v tem koraku.

6

Sicer pa preostanek konča v tej zanimivi leseni napravi – preši.

7
.

8
. 9

Dodajo se še kvasovke, nato pa v sod.

10

Med tem sta bila cviček in modra frankinja že v postopku maceracije v sodih v kleti.

11

Advertisements
 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s