še en oblak

Center porabskih Slovencev 14 decembra 2017

Kratka osvežitev: Naši zamejci živijo v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, ti slednji pa se imenujejo Porabski Slovenci.

Poseljujejo precej majhen trikotnik med slovensko in avstrijsko mejo, na najbolj zahodnem predelu Madžarske. Dejansko gre zgolj za sedem vasi, katerih center je mestece Monošter, Szentgotthárd po madžarsko, ter zgolj za nekje 3000 ljudi.

V Monoštru stoji od leta 1998 slovenski kulturno – informacijski center, kjer poleg hotela in restavracije Lipa domuje še porabski radio Monošter, ki je z oddajanjem začel leta 2000 in ima trenutno štiri ure programa v porabščini na dan,

.

uredništvo časopisa Porabje, razvojna agencija Slovenska krajina in Zveza Slovencev na Madžarskem, ustanovljena leta 1990 in manjša knjižnica s slovensko literaturo.

Na spodnji sliki sta Jože Hirnök, dolgoletni predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, in Marijana Sukič, glavna in odgovorna urednica tednika Porabje, ki je napisan v porabskem narečju in knjižni slovenščini, pred Lipo.

 

 

 

 

 

 

Advertisements
 

One Response to “Center porabskih Slovencev”

  1. […] eni izmed omenjenih 7 slovenskih vasi na Madžarskem, v Števanovcih (madžarsko Apátistvánfalva) so v nekdanji stražarnici uredili […]

    Všeč mi je


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s