Cesta gradov – Castle Road – Die Schlösserstrasse

Ena cesta, več jezikov in za zdaj 37 gradov, dvorcev in samostanov v Avstriji in Sloveniji. “Pot smo zasnovali pred štirimi desetletji,” nam je povedal konzul mag. Andreas Graf von Bardeau, pobudnik in predsednik prvotne Ceste gradov; “ta pa še vedno živi in se celo širi!” Pot se namreč daljša še za štiri gradove na Hrvaškem.

Gradovi na naši strani meje, ki so se leta 2018 priključili projektu, so: Ptuj, Ormož, Velika Nedelja, Slovenska Bistrica (spodnja fotografija),

Grad, Lendavski grad, Murska Sobota, Negova in Rakičan. Pri nas je zgodba pri vseh omenjenih podobna, saj so v državni lasti, z njimi upravljajo muzeji, kulturni centri in podobne ustanove, v njih pa so razne razstave in kakšni dogodki, naj si bodo kulturne, gastronomske ipd. narave.

Med obiskom pri severnih sosedih pa se mi je razprla cela paleta gradov in dvorcev z najrazličnejšimi praksami, namembnostjo in upravljanji. Pa tudi lastniki so mnogo bolj pisani kot pri nas.

Nekateri gradovi so res razkošni, največkrat z baročnimi poslikavami, umetelno oblikovanim pohištvom in ostalo notranjo opremo. Praviloma z izjemno grajsko kapelo, ki se ponekod spremeni kar v baziliko ali pa v več tematskih kapel, lahko tudi s knjižnico.

Danes si je precej gradov možno ogledati. Nekateri delujejo po urniku, drugi samo za najavljene skupine. Do večine gradov se pripeljete, v enega je možno tudi splezati. V nekaterih gradovih lahko prespite, v drugih pa kaj dobrega pojeste, v njih se lahko poročite ali izpeljete kak drug dogodek. V prihodnjih tednih sledijo predstavitve nekaj teh gradov. Pričakujete lahko marsikaj.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.