Slana Tuzla

Ime Tuzla izhaja iz besede tuz, kar turško pomeni sol. A Osmani niso bili prvi, ki so mesto poimenovali po bogatem naravnem bogastvu tega prostora. Kakih 1500 let prej so Rimljani tu zgradili mesto Salines. Prva pisna omemba mesta je iz leta 950, ko mesto, še vedno pod nazivom Salinaes, omeni bizantinski cesar Konstantin VII. Tudi v času srednjeveške bosanske države se je mestu reklo Soli.

Danes je Tuzla tretje največje mesto v BIH, čeprav ima mestni značaj predvsem stari del mesta, s tipičnim korzom in trgi, ki jih povezuje.

Čez dan je bilo mesto bolj prazno, zvečer pa je popolnoma oživelo. Sprehod po korzu poteka od Trga svobode, na sredi katerega v fontani, ki je v obliki posode za pridobivanje soli, pleše voda, zraven pa so na ogled arheološki ostanki pridobivanja soli iz okoli 5000 let pred našim štetjem.

Pot vas pelje mimo “čaršijske čezme in džamije,”

do Kapije, ki je bil nekdaj vhod v mesto, leta 1995 pa se je tu zgodila tragedija.

Pot se nadaljuje mimo kipov dveh pomembnih mož Tuzle, to sta največji bosanskohercegovski slikar 20. stoletja Ismet Mujezinović in veliki pisec Meša Selinovič.

Korzo se sklene v mestnem parku, kjer je spomenik prvega bosanskega kralja Tvrtka 1. Kotromanića, pod katerim je v drugi polovici 14. stoletja bosansko kraljestvo doživelo svoj razcvet. Na robu parka je tudi pravoslavna cerkev.

Največ gostov v mesto privablja center Panonika, ki so ga zgradili leta 2003. Gre za turitično rekreacijski center, katerega osrednja točka so tri jezera, ki jih vsako poletje napolnijo s slano vodo. Tako se Tuzla prelevi v edino mesto na svetu, kjer se slana jezera, plaža in kopališče, nahajajo tako rekoč v centru mesta. Vstopnica za odraslega za cel dan je približno 3 EUR.

V sklopu kompleksa sta še arheološki park in geološki muzej.

1 comments

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.