Volkswagen – The Transparent Factory

Na povabilo Nemške turistične organizacije sem se letos poleti udeležila press ture v jugovzhodni del Nemčije. Dobili smo se v Dresdnu in si najprej ogledali Volkswagen Sachsen GmbH Gläserne Manufaktur. Ta, t. i. transparentna tovarna, je v resnici tovarna avtomobilov, bolj kot to pa je pravzaprav razstavni prostor. Odprli so jo leta 2002 in do leta 2016 izdelovali bolj luksuzen Volkswagen Phaeton, od leta 2017 pa so se preusmerili v električne avte.

Tovarna je predvsem transparentna v tem, da so vrata te tovarne odprta za zunanje obiskovalce, vrata drugih njihovih tovarn pa ne.

Na vodenem ogledu smo si ogledali prototip avta, ki naj bi bil zanimiv v naslednjem desetletju: ima mnoge kamere, vrtljive stole in je na pol samovozen.

Na ogledu smo videli še nekatere druge modele, slišali o izboljšavah glede polnilnih postaj, si ogledali film o zgodovini podjetja in se sprehodili skozi tovarniški del, kjer je najstrožje prepovedano fotografiranje. Tam avte ročno sestavljajo, ti pa se namesto po tekočem traku premikajo z lesenim podom na magnetno premikanje. Tu imajo le enoizmensko delo, na dan pa naredijo 38 avtov.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.